Nederland heeft over het algemeen een mild klimaat waarin orkanen en vergelijkbare extreme weersomstandigheden zelden voorkomen. Niettemin kunnen we af en toe te maken krijgen met hevig weer, zoals extremere warme of koude periodes en stormen. Als je overweegt een nieuwe roldeur aan te schaffen, weet je dan waar je op moet letten met betrekking tot de bestendigheid tegen diverse weersomstandigheden?
Isolatie
Tegenwoordig letten de meeste mensen op isolatie, vooral wanneer de roldeur een verwarmde (of gekoelde) ruimte afsluit. Traditionele stalen deuren zijn van nature niet goed geïsoleerd en worden daarom steeds vaker vervangen door sectionaaldeuren met geïsoleerde panelen. De meeste van deze panelen hebben een dikte van 4 cm, maar er zijn nu ook extra dikke panelen beschikbaar van wel 8 cm. Het is echter belangrijk niet alleen naar de isolatie van het deurblad zelf te kijken, maar ook naar de kwaliteit van de afdichtingen boven, onder en aan de zijkant van de deur. Het is essentieel om te realiseren dat een roldeur niet dezelfde isolerende eigenschappen heeft als een huisdeur. Hoewel een roldeurpaneel qua isolatie vergelijkbaar kan zijn met dubbel glas, zijn de afdichtingen en vensters over het algemeen minder isolerend dan bijvoorbeeld de gevel van een modern huis.
Stormbestendig
Vooral bij grotere deuren is stormbestendigheid een issue. Woon je in een gebied waar het regelmatig stormt of hard waait, dan kan het verstandig zijn jouw deur hier extra tegen te wapenen. Dit kan door de uitvoering van de deur steviger te maken (sandwichpanelen in plaats van transparante panelen) maar ook door stormprofielen toe te voegen. Dit zijn profielen die zorgen voor extra stevigheid van het deurblad. Hierdoor is de kans dat jouw deur beschadigd bij een storm verkleind en is jouw deur extra stevig waardoor deze langer meegaat.
Corrosie
Bedrijfsdeuren worden doorgaans vervaardigd uit duurzame materialen, waaronder staal en aluminium, aangevuld met isolatiemateriaal en vensters. In normale omstandigheden dragen deze materialen bij aan de langdurige levensduur van de deur. Niettemin zijn dergelijke deuren op de lange termijn in bepaalde situaties vatbaar voor corrosie. Denk hierbij aan deuren in vochtige omgevingen, zoals bij een wasstraat, of deuren bij koelcellen met condensvorming. In sommige gevallen kunnen chemicaliën, zoals die gebruikt worden in spuitcabines, ook invloed hebben op de levensduur van de deur. Daarnaast kunnen deuren in zoute omgevingen, zoals die dichtbij de kust, hier ook gevoelig voor zijn. Om corrosie tegen te gaan, kun je bij bepaalde deuren overwegen om belangrijke onderdelen te laten poedercoaten, waaronder de rails en andere vitale componenten. Het gebruik van roestvrijstalen bevestigingsmateriaal, zoals schroeven en parkers, kan eveneens helpen om roestvorming te voorkomen.
Bij de aanschaf van een nieuwe roldeur kun je zelf al extra aandacht besteden om ervoor te zorgen dat jouw deur onder alle omstandigheden duurzaam blijft. Vooral voor deuren geplaatst in kustgebieden en deuren in omgevingen met ongunstige omstandigheden kan het verstandig zijn om extra beschermende maatregelen te overwegen. Het is raadzaam om hier specifiek naar te informeren bij het aanvragen van een offerte.
Bent je op zoek naar een roldeur die ruimtebesparend is en tevens goed geïsoleerd? Neem eens een kijkje op www.rolflex.com.