Dit zijn de 10 bekendste schilders uit de Nederlandse geschiedenis 0

Nederlandse Bekende Schilders

Door de jaren heen zijn er behoorlijk wat wereldberoemde schilders uit Nederland opgedoken. Met name in de Gouden Eeuw was er veel aandacht voor de kunsten. Niet zo gek dus dat we veel bekende schilders uit deze periode kennen en dat veel wereldberoemde werken uit deze tijd zijn overgebleven. Maar ook uit de periode voor de gouden eeuw kennen we een aantal zeer beroemde Nederlandse schilderwerken. En gelukkig hebben de Nederlandse schilders ook na de gouden eeuw niet stil gezeten. Wij hebben daarom de tien bekende Nederlandse schilders allertijden voor je op een rij gezet samen met hun bekendste werken. Lees je mee?

1) 15de eeuw: Jheronimus Bosch

Deze Nederlandse kunstschilder kwam uit Brabant en was tijdens zijn leven al een beroemd schilder. Zo kreeg hij diverse opdrachten van het hof in Brussel. Na zijn dood in 1516 staat hij ook meer bekend als Jeroen Bosch. Zijn bekendste werken zijn het Driekoningen-drieluik en de Tuin der lusten. Dit laatste immens groot werk is vandaag de dag nog te bekijken in het Prado in Madrid

2) 16de eeuw: Pieter Bruegel de Oude

Nog een bekende Brabantse schilder was Pieter Bruegel. Deze schilder was actief in de 16de eeuw en vooral bekend om de werken die hij maakte waarin hij het boerenleven afbeeldde. Naast de boerenwerken kun je deze schilder ook kennen van zijn beroemde werk de Toren van Babel.

2) Gouden eeuw: Aelbert Cuyp

Deze Hollandse schilder uit Dordrecht is met name geroemd door zijn schilderijen met landschappen. Zijn meest bekende werken zijn een Gezicht op Dordrecht en het Rivierlandschap met ruiters.

4) Gouden eeuw: Johannes Vermeer

Anders dan Cuyp, had Nederlandse schilder Johannes Vermeer meer oog voor momenten uit het dagelijks leven van de mens. Zo ken je wellicht wel het Melkmeisje of het Meisje met de parel.

5) Gouden eeuw: Rembrandt Harmenszoon van Rijn 

Deze Leidse schilder wordt gezien als één van de belangrijkste Hollandse meesters van de 17de eeuw. In zijn leven heeft Rembrandt honderden schilderijen, etsen en tekeningen gemaakt. Hij is voornamelijk geroemd om zijn gebruik van de clair-obscur techniek. Dit zijn scherpe contrasten in zijn werken. Zijn allerbekendste werk is de Nachtwacht.

6) Gouden eeuw: Jan Steen

Nog zo’n talent uit Leiden is Jan Steen. Deze schilder had oog voor de chaos en imperfectie van het leven en beeldde dat graag af op zijn schilderijen. Deze taferelen zie je terug in zijn bekende werken als onder meer Het vrolijke huisgezin en Het driekoningenfeest. 

7) Gouden eeuw: Gerard Hermanszoon van Honthorst

Nog een laatste schilder uit de Gouden Eeuw is Gerard van Honthorst. Deze Nederlandse schilder was tijdens zijn leven al internationaal bekend. Zijn bekendste werken zijn De koppelaarster en De verloren zoon.

8) 19de eeuw: Vincent van Gogh

Een naam die niet mag ontbreken in dit lijstje is natuurlijk Vincent van Gogh. Deze Nederlandse schilder uit Zundert kent veel wereldberoemde werken, maar zijn hoogtepunten zijn toch wel De aardappeleters en Sterrennacht boven de Rhône. 

9) 19de eeuw: Jan Theodorus Toorop

Jan Toorop komt uit dezelfde periode als Van Gogh en kende een impressionistische stijl. Maar hij schilderde niet alleen, hij was ook bekend als portrettekenaar en ontwerper. Zijn bekendste werken zijn Broek in Waterland en O grave, where is thy Victory. 

10) 20ste eeuw: Piet Mondriaan

En de laatste uit deze lijst is kunstschilder Piet Mondriaan die vooral bekend staat om zijn abstracte kunstwerken. Wie kent immers zijn bekendste compositie met zwarte lijnen en rode, blauwe en gele vlakken niet? We hebben het natuurlijk over het Tableau I.

Naast bekende schilders, zijn er ook een aantal wereldberoemde uitvindingen van Nederlandse bodem. Weet jij welke dat zijn?

Previous ArticleNext Article
Geschiedenis ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *