Deze natuurparken moet je gezien hebben 0

Natuurparken

Natuurparken, in Nederland tellen we er daar maar liefst 21 van. Met een land met 12 provincies, is dat best een aantal. Deze parken zijn een oase van rust, waar je je kunt bevinden tussen de flora en fauna. Elk natuurpark heeft weer zijn eigen kenmerken en eigen charmes en is op zijn manier natuurlijk prachtig. Een paar van die prachtige natuurparken, worden in dit artikel uitgelicht.

Lauwersmeer

Waar vroeger zoet en zout water door elkaar heen stroomden in de Lauwerszee is in 1969 een einde gekomen. Er was namelijk angst voor overstromingen, waardoor er een dam werd gebouwd. Die dam heeft ervoor gezorgd dat er een prachtig landschap is ontstaan, wat tegenwoordig een groot vogelparadijs is. Mede dankzij het bijzonde ontstaan van dit natuurpark, is het Lauwersmeer ook een nationaal park, welke dichtbij het Moddergat ligt. 

Als je vogels wil spotten, moet je in het natuurpark Lauwersmeer zijn. Je ziet hier dagelijks tot wel 30.000 brandganzen overvliegen, die daar in de winter ook in grote getalen verblijven. Tijdens de vogeltrek in de nazomer, kun je onder andere de kluut zien vertrekken, die het jaar erop samen met de lepelaar en wielewaal weer terugkeert. Maar, niet alleen tijdens de vogels trekken zijn hier vogels te zien. Het Lauwersmeer is dé locatie voor vogelspotters, mede doordat er ook trekvogels gebruik maken van dit park als tussenstop naar hun overwinteringsplek. 

Daarnaast wil je ook ‘s nachts op deze plek ronddwalen. Het is een van de weinige plekken in Nederland, waar het echt donker wordt, wat mooie beelden op kan leveren. Zo kun je genieten van de sterrenhemel en als je heel veel geluk met je mee hebt, vang je misschien vlagen van het Noorderlicht op. 

De naam doet het natuurlijk al vermoeden, maar dit nationale park bestaat natuurlijk ook deels uit water. Trek er daarom eens op uit met een kleine boot en ontdek het Lauwersmeer vanaf de andere kant. 

Blijf je toch liever in de natuur en op de been? Dat kan natuurlijk ook. Honden zijn op veel plekken welkom als ze aan de lijn lopen voor het geval dat je jouw trouwe viervoeter mee wil nemen. Daarnaast zijn er verschillende wandelroutes uitgestippeld, waardoor je nog meer van de prachtige natuur kunt ontdekken. 

Sallandse heuvelrug & Twents reggedal

Wat zo uniek is aan dit nationale park, is de dynamiek in het natuurgebied. De hoogteverschillen van de stuwwal zijn natuurlijk niet bepaald Nederlands, waardoor het een natuurgebied is met 26 bergen. Daarnaast bevat dit nationale park het grootste aaneengesloten heidegebied van Europa, wat ook wel enorm uniek is. 

De stuwwal is ontstaan in een van de laatste ijstijden. Stuivend zand, smeltwater en schuivend ijs hebben de basis gevormd voor het landschap dat het nu is. De grond is een tijd gebruikt voor landbouw en mijnbouw. Tegenwoordig vind je in dit bos voornamelijk uitgestrekte heidevelden vennen, akkers en naaldbossen. 

Ook jouw trouwe viervoeter is in dit nationaal park weer welkom. Let er wel op dat hij/zij vaak aangelijnd moet zijn. Dit komt onder andere omdat broedende vogels bijvoorbeeld beschermd moeten blijven. Van een loslopende hond kunnen ze schrikken en vluchten, waardoor de gevolgen niet best zijn. Daarnaast zijn natuurlijk sommige mensen en kinderen bang van honden, waar je ook rekening mee dient te houden en dat gaat nou eenmaal beter als de hond aan de riem zit. Meer plekken ontdekken, waar jouw eeuwige vriend welkom is, bekijk dan eens deze gebieden

De Loonse en Drunense duinen

Bos, heide en voornamelijk zand, dat is zijn de Loonse en Drunense duinen. Het is een van grootste stuifzandgebieden van West-Europa, waardoor het ook best de Brabantse Sahara genoemd kan worden. Door de wind ontstaat er steeds weer een ander landschap, wat natuurlijk best uniek is. 

Deze duinen zijn al 100 jaar beschermd door Natuurmonumenten. Door dit prachtige stuk grond te kopen, is dit stuifzandgebied bewaard gebleven. De rest van dit soort gebieden zijn allemaal verdwenen onder bebouwing of onder de bossen. Doordat Natuurmonumenten dit nationale park al 100 jaar beheerd, is het leefgebied van dieren en planten bewaard gebleven, wat natuurlijk super belangrijk is in een natuurgebied. 

Of je het park nou op de fiets of wandelend wil verkennen, er zijn verschillende routes uitgestippeld. Ook met de mountainbike en met de hond ben je hier natuurlijk hartstikke welkom. 

We hebben nu 3 natuurparken uitgelicht, die allemaal een bezoekje waard zijn. In alle 3 de parken kun je heerlijk wandelen, zowel met als zonder hond. Er zijn verschillende routes uitgestippeld en je kunt genieten van de bijzondere kenmerken en de prachtige flora en fauna die elk gebied op zichzelf weer te bieden heeft. Natuurlijk zijn er nog 18 prachtige nationale parken en die vind je hier. 

Previous ArticleNext Article
Natuur ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *