Deze 5 wereldberoemde uitvindingen zijn van Nederlandse komaf! 0

Gloeilamp

Nederland is een klein landje, maar wist je dat er door de hele geschiedenis heen een heleboel bekende uitvindingen zijn gedaan? Nederland is een innovatief land waarbij uitvinden en ontdekken altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. Met name op het gebied van technologie en bouwen of bouwwerken zijn de Nederlanders wereldberoemd. Wij hebben vijf Nederlandse uitvindingen voor je op een rij gezet die we nog steeds gebruiken en die over de hele wereld bekend zijn. Maar wist je ook dat ze van Nederlandse komaf zijn? Zoals de eerste multinational ter wereld, de handelsbeurs in de zestiende eeuw en de ontdekking van de onderzeeër. Je leest er hieronder alles over!

1. De eerste multinational van de wereld

Om de handel in specerijen beter te organiseren wordt in 1602 de VOC, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, opgericht. Dit is de Nederlandse organisatie die handel mag voeren met Azië om onder andere specerijen te kopen en te verhandelen. De VOC wordt gezien als de eerste multinational ter wereld. Dit bedrijf groeide uit tot een grote organisatie die verdragen sloot met andere landen, aanwezig was over de hele wereld en bovendien het eerste bedrijf was dat met aandelen werkte.

2. De effectenbeurs in Amsterdam

Het handelen in een vorm van effecten en leningen bestond al langer, maar niet eerder was er een centrale plaats voor ingericht. Totdat in de zestiende eeuw de Amsterdamse Effectenbeurs werd opgericht. De eerste handelsbeurs ter wereld aan het Damrak in Amsterdam. De eerste aandelen die hier verhandeld worden waren de aandelen van de VOC zoals hierboven omschreven. Zelfs in 1600 was het al interessant om in aandelen te beleggen en te investeren!  

3. Het bestaan van een volkslied

Wist je dat het Wilhelmus dat wij bij iedere speciale gelegenheid, voetbalwedstrijden en Koningsdag zingen het oudste lied ter wereld is dat als volkslied wordt gebruikt? Het lied stamt uit het einde van de vijftiende eeuw, maar het is onbekend wie het Wilhelmus daadwerkelijk heeft geschreven. Ondanks dat het Wilhelmus het oudste lied is dat als volkslied wordt gebruikt, is het niet het eerste volkslied van de Nederlanders. Het eerste Nederlandse volkslied was Wien Neêrlands Bloed.

4. Gin en tonic je favoriete drankje? Niet zonder Hollanders!

Ben je ook zo dol op een lekkere gin en tonic in het restaurant? Dit drankje valt tegenwoordig niet meer weg te denken uit de clubscene, maar stiekem bestaat gin al heel erg lang en is het van Nederlandse oorsprong! Nederlanders weten al de gehele geschiedenis lang veel van dranken. Niet alleen om zelf te nuttigen, maar vaak in eerste instantie om de geneeskrachtige werking die de sterke drank vaak had. Alcohol wordt niet voor niets nog steeds gebruikt om wonden schoon te maken bijvoorbeeld. De voorloper van de tegenwoordig zo populaire gin is jenever. Deze drank vindt zijn oorsprong in Nederland en dankt zijn naam aan de jeneverbes. Tegenwoordig zijn er verschillende variaties en soorten jenever bekend. Zoals jonge en oude jenever en de variant gin. Het enige verschil tussen gin en jenever is het soort alcohol dat wordt gebruikt. Bij gin wordt neutrale alcohol gebruikt en bij jenever wordt vaak gebruik gemaakt van graanalcohol. Beiden zijn gebaseerd op de jeneverbes. Dus mocht je ergens komen waar geen gin beschikbaar is en je hebt toch zin in een lekkere gin en tonic? Kies dan voor jonge jenever met tonic. Proost! 

5. Het eerste vaartuig voor onderwater

In de 17de eeuw heeft de Nederlandse uitvinder Cornelis Drebbel de onderzeeboot uitgevonden. Daarmee werd hij een van de meest innovatieve uitvinders van zijn tijd. De eerste moderne onderzeeër werd in opdracht van de Engelse koning ontworpen om in de rivier de Theems te varen. En daar zijn we hem dankbaar voor, want zonder deze bijzondere uitvinding was de Titanic bijvoorbeeld nooit gevonden!

Previous ArticleNext Article
Geschiedenis ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *