Zo kun jij gebruik maken van kunstmatige intelligentie 0

Robot Geeft Man Een Koffie

Je hebt vast wel eens gehoord van de afkorting “AI”. Er wordt steeds meer over gedeeld, omdat het een veelbesproken onderwerp is. AI staat voor artificiële intelligentie, ook wel kunstmatige intelligentie genoemd. Het is de technologie van nu, maar ook zeker van de toekomst. Alleen wat is AI precies en hoe maak jij er gebruik van? Alles daarover lees je in dit artikel.

Wat is kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie betekent eigenlijk dat machines worden geprogrammeerd om mensenwerk over te nemen. Zo kunnen zij plannen, redeneren, creëren en leren, zonder dat er een menselijk brein achter zit. Zo’n machine vervangt dus eigenlijk de menselijke kracht, die we in veel branches te kort komen. 

Kunstmatige intelligentie is ook een systeem dat zichzelf iets kan aanleren. Het begint bij het waarnemen van hun omgeving. Op basis van die waarnemingen gaan ze problemen oplossen of doelen bereiken. De computer verzameld data via sensoren en camera’s. Het gedrag wat ze vertonen blijft ook veranderen. De acties die ze doen worden namelijk geanalyseerd en waar nodig aangepast.

Zo gebruik jij AI

We weten allemaal dat er flink wat dingen aan het veranderen zijn op de wereld. AI heeft daar ook veel mee te maken. Hoewel jij misschien denkt dat je geen gebruikt maakt van de nieuwste technologieën, kan dat zomaar wel het geval zijn.

Heb je een mobiele telefoon die ontgrendeld met gezichtsherkenning? Dan maak jij dus al gebruik van kunstmatige intelligentie. Ook alle spraakassistenten, zoals siri en alexa zijn mooie voorbeelden. Zij zoeken op het internet antwoorden op de vragen die jij stelt. Het gaat alleen nog verder dan dat.

In principe wordt je in het dagelijkse leven continu door kunstmatige intelligentie benaderd. Hoe vaak is het voorgekomen dat je schoenen op jouw social media voorbij zag komen die je echt wil hebben. Is het je nooit opgevallen dat precies jouw smaak wordt getoond op jouw profiel? Dat heeft allemaal met AI te maken. In dit geval wordt deze tool ingezet om jouw persoonlijke reclame te sturen. Deze is gebaseerd op jouw vorige zoekopdrachten en aankopen. 

En wat dacht je bijvoorbeeld van slimme apparatuur in huis? We zijn dol op apparaten die ons leven wat makkelijker maken, maar het zijn vaak ook vormen van AI. Hoe ideaal is het dat jouw thermostaat uit gaat, wanneer je niet in huis bent. Als je erover nadenkt is dat natuurlijk niet vanzelfsprekend. Toch is dit het ‘nieuwe normaal’. De thermostaat registreert jouw gedrag en op basis daarvan wordt de thermostaat aan en uit gezet. Hoewel we het super handig vinden is het officieel ook wel eng te noemen.

De nadelen van AI

Hoe interessant artificiële intelligentie ook kan zijn. Soms is het best wel eng. Het internet weet bij wijze van spreken al eerder wat jij gaat kopen, dan wanneer jij het weet. Bovendien slaan apparaten heel veel gegevens van je op, waarvan we ons af moeten vragen of dat wel zo veilig is. Ze weten je pincode niet, maar dan nog… 

Bovendien is er het een en ander gaande over de nieuwe robot ChatGPT. Deze kan enorm veel opdrachten voor jou uitvoeren. Laat de robot een songtekst of beleidsstuk voor je schrijven. Voor deze software is het een eitje, terwijl jij er lang op moet ploeteren. We moeten er dan ook van profiteren en deze robot inzetten waar nodig. 

Het lastige is wel dat op den duur veel mensen werk zal gaan verdwijnen. Want waarom zou je nog langer personeel inzetten die je salaris moet betalen, als ChatGPT gratis hetzelfde voor je kan doen? Wij als mensen moeten dus meer in onze kracht gaan staan, zodat we niet overbodig worden. 

Previous ArticleNext Article
Technologie ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *