De meest bijzondere wereldgerechten 0

Schapen

Er zullen vast Nederlandse gerechten zijn die je niet lust, denk bijvoorbeeld aan spruiten of witlof. Het is voor de één de favoriet en de ander lust het absoluut niet. Alleen, dit zijn natuurlijk normale groenten, die ze in veel landen ook gewoon eten. Het zijn geen vreemde producten. In het buitenland vind je echter wel gerechten, waar wij raar van opkijken. Voor ons is dat bijzonder eten, terwijl het in andere landen echte delicatessen zijn. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

De schapenkop uit Noorwegen

Vlees van een schaap heb je wellicht al eens gegeten. Maar de kop met complete hersenen, ogen en tong is natuurlijk wel een ander verhaal. In Noorwegen is dit heel normaal en zijn ze gewoon bij de slager te koop. Dit geldt ook voor sommige andere landen in Noord-Europa, voor hen en de Noren is dit een echte delicatesse. We hebben ons laten vertellen dat de oogballen, de tong, de oren, de huid en de wangen super zacht en sappig zijn… Wie durft het te proberen?

De kalfskop uit Frankrijk

De Noren zijn blijkbaar niet de enigen die met gemak de kop van een dier klaar maken. In Frankrijk doen ze dit met de kop van een kalf. Dit gerecht zet je niet binnen een uur op tafel, want de kop moet tot wel 7 uur stoven. Daarna kan het vlees van het bot worden gehaald en kan het worden geserveerd met een deel van de kalfshersenen. Bij deze Tête de Veau, hoe het in het Frans wordt genoemd, zie je bij het opdienen niet meer dat het om het hoofd van een kalf gaat, toch klinkt het minder smakelijk, vinden jullie niet?

De eekhoorn hersenen uit Kentucky

Jagen doen ze in Kentucky maar graag en dan vooral op eekhoorns. Wij kunnen ons er niks bij voorstellen, maar voor hen is het gewoon eten. Voornamelijk de hersenen van die diertjes worden hier veel gegeten. De één dient ze op bij de frieten, de ander stopt ze in de soep of in een geklutst ei. Ook op een toastje wordt deze delicatesse vaak gegeten. Uiteraard wordt dit bij ons niet normaal gevonden en hieruit blijkt ook maar weer dat het niet zo gezond is. 

De varkenspoten uit Ierland

In Ierland worden varkenspoten gefrituurd, waarna ze met de hand worden gegeten. Dit gerecht wordt in Ierland zelf ‘Crubeens’ genoemd. Om dit klassieke gerecht te maken worden de botjes verwijderd en de poten gevuld met aardappelpuree. Het is een populair gerecht in Ierland, de varkenspoten zijn gewoon bij de slager te koop.

De rotte kaas uit Sardinië

Casu Marzu, zoals ze het zelf zo mooi noemen is niks meer of minder dan een rotte kaas. Deze schapenkaas wordt zo lang gerijpt dat er op enig moment larven in gaan nestelen. Dat betekent dus eigenlijk dat de kaas gewoon aan het rotten is. Deze delicatesse wordt door liefhebbers gegeten met de larven er nog in. Dat is toch wel wat anders dan de Italiaanse gewoonten die wij kennen.

De wespen koekjes uit een Japans stadje

Ergens in een stadje in Japan, gaan ze op een aparte manier om met wespen. Hoewel wij in Nederland vaak bang zijn om gestoken te worden, vangen ze deze in Japan om vervolgens te koken. Na het koken worden ze gedroogd en verwerkt in goedkope koekjes.

De mierenlarven uit Mexico

Waar wij een handjevol strooikaas over onze taco strooien, gebruiken ze in Mexico mierenlarven als topping. Deze escamoles, zoals ze deze larven in Mexico noemen, worden over taco’s en andere gerechten gestrooid. Het blijkt dat ze net zo zacht zijn als kaas en iets weg hebben van de smaak van noten. 

Wellicht moeten wij blij zijn dat wij niet zulke vreemde delicatessen hebben. Alhoewel wij natuurlijk ook niet zo’n  heel gewoon land zijn, kijk maar eens hoe sommige plaatsen in ons kikkerlandje heten, dan zijn wij toch ook best bijzonder en vreemd…

Previous ArticleNext Article
Eten & Drinken ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *