Hier vier je carnaval in Tilburg 0

Carnaval Tilburg, Et Sebiet op de Heuvel

We moeten nog even wachten tot het leukste feestje van het jaar weer voor de deur staat. Carnaval wordt groots gevierd in Tilburg. Vrijdag 17 februari gaan alle remmen weer los in Kruikenstad. Zo heet Tilburg namelijk tijdens carnaval. 5 dagen lang is het een groot spektakel met liters drank. Alleen hoe bereid je je voor en waar vier je het allemaal? 

De evenementen in Kruikenstad

Tilburg wordt tijdens carnaval Kruikenstad genoemd, een ietswat gekke naam die de stad maar 5 dagen per jaar draagt. Eigenlijk is het overal waar je komt in de stad een groot feest. Bij de kroegen op het Stadhuisplein staan ze traditiegetrouw met de benen buiten. En datzelfde geldt eigenlijk voor alle kroegen in het centrum. Overal is het gezellig druk. 

Toch zijn er een paar evenementen die tijdens carnaval georganiseerd worden, die je zeker niet mag missen. 

De Kroegendwèèltocht in het centrum

5 dagen hossen en springen wordt op vrijdagavond 17 februari afgetrapt met de kroegendwèèltocht. Plat gezegd betekent dit dat je overal even de sfeer gaat proeven. Of te wel je gaat in elke kroeg een drankje doen om te kijken hoe het daar is. Vind je het gezellig? Dan blijf je wat langer plakken. Is het te druk naar jouw zin? Dan sta je ook zo weer buiten óf binnen bij een andere kroeg.

D’n Inhaol en Haandeschudde

Op zaterdag 18 februari staat d’n Inhaol op het programma. Dit moment markeert eigenlijk de start van Carnaval in Kruikenstad. De Prins en Gevolg worden binnengehaald en de sleutel van de stad wordt overdragen. De echte carnaval fans zijn hier natuurlijk bij.

Als de Prins en zijn Gevolg zijn aangekomen in het centrum en de sleutel hebben ontvangen bij d’n Inhaol is het tijd voor de volgende activiteit. We gaan met z’n allen Haandeschudde op de Heuvel. Het is namelijk jouw unieke kans om de Prins de hand te schudden. Het is dan ook de leukste wachtrij om ooit in te wachten. 

Zondag staat in het teken van D’n Opstoet, de grote optocht die meer dan 100.000 mensen op de been brengt.

Kaajbaandefist op de Korte Heuvel

De maandag van carnaval staat in het teken van het Kaajbaandefist. We vieren carnaval met z’n allen buiten op straat. Heel de korte heuvel is hiervoor ingericht met allerlei buiten barren. Het is een feest voor jong en oud, waar alle leeftijden met elkaar mengen. Of je nou met de hele familie op sjanternel gaat of met je collega’s. Met carnaval is iedereen elkaars vriend.

Et Sebiet op de Heuvel

Na dagen lang hossen en springen, ben je eigenlijk helemaal gesloopt. Je kunt geen bier meer zien en je kiel is eigenlijk te goor om nog te dragen. Toch slepen we onszelf massaal naar de Tilburgse binnenstad, het is namelijk tijd voor Et Sebiet. Het is de afsluiter van carnaval op dinsdag, die je niet missen mag. Dit wordt meestal ook live uitgezonden op tv via Omroep Brabant

Hopelijk heb je nog een stem over, voor als je de dagen erna weer gewoon op de werkvloer moet verschijnen. Onze tip is in ieder geval om nog een paar dagen verlof op te nemen. Zo’n carnavalsweek kan namelijk pittig zijn en je tot aan je enkels afbreken. Een paar dagen om op te laden heb je op z’n minst nodig!

Toch vinden we het jammer als het voorbij is. Gelukkig hebben we dan de Tilburgse Kermis om weer naar uit te kijken. 

Praktische informatie

Met carnaval kleurt Tilburg oranje en groen. Dat zijn de kleuren van Kruikenstad. Zorg dan ook zeker dat je die kleuren emblemen op jouw kiel hebt vastgemaakt. Heb je geen kiel tot jouw beschikking? Dan is een ander leuk verkleed pak ook zeker goed! Zolang je maar verkleed bent, dat is het allerbelangrijkste. Met normale kleding wordt je namelijk niet toegelaten in de kroegen van Kruikenstad. In Kruikenstad houden ze van hossen op de muziek van carnavals orkesten zoals, De Elstars, Fiësta Servessa, Louth, Hofkapel de Sleutelsollers, Proost, So What en carnavalsorkest Virus. Wie weet loop je zomaar tegen Guus Meeuwis aan.

Onthoud: niks is te gek met carnaval! 

Previous ArticleNext Article
Kunst & Cultuur ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *