Kerstfotografie, 10 tips voor sfeervolle kerstfoto’s 0

Foto kersttafel

Kerst staat in het teken van samen zijn. En wat is er nou mooier dan die momenten vast te leggen. Alleen is het niet zo makkelijk om in een keer een goede en sfeervolle foto te schieten. In dit artikel geven we 10 tips om de foto’s te laten blinken in jullie volgende fotoboek.

Tip 1: Het juiste moment

Als je een echte kerst reeks aan foto’s wil maken, dan moet je het juiste moment uitkiezen om die foto’s te schieten. Maak een combinatie van spontane en geposeerde foto’s. Voor spontane foto’s moet je dus goed opletten, zodat je niet de juiste momenten mist. Denk hierbij aan momenten als het bakken van kerstkoekjes of het uitpakken van cadeaus.

Tip 2: Het juiste licht

Licht is natuurlijk erg belangrijk in een foto. De namiddag is bijvoorbeeld een goed moment om een foto te schieten qua lichtinval. Het is dan donker genoeg, zodat alle kerstlichtjes mooi uitkomen, maar ook nog licht genoeg zodat je iedereen kunt zien. 

Tip 3: Zet de flits uit

Als je wil fotograferen op plekken waar veel kerstverlichting hangt is het beter om de flits uit te zetten. Je verliest namelijk de sfeer in de foto, wanneer je deze flits aan laat staan. Je ziet ook altijd vlekken terug op een foto, wat je natuurlijk ook wil vermijden. Bovendien is er altijd wel iemand uit het gezelschap die gevoelig is voor de lichtflits en vervolgens met traanogen rondloopt.

Tip 4: De omgeving

Fotograferen is soms ook het spelen met de omgeving. Je wil natuurlijk degene die je fotografeert in het middelpunt hebben. Dat is vaak al een hele opgave. Bekijk door de lens ook wat er allemaal op de achtergrond te zien is. Wellicht moeten jullie wat stappen naar rechts zetten, zodat de prachtige kerstboom ook in beeld staat. 

Tip 5: Zorg voor stabiliteit

Als je fotografeert moet je ervoor zorgen dat je stabiel staat. Aangezien je weinig licht hebt, duurt het even voordat een foto is gemaakt. Daarom is het nog belangrijker om niet te bewegen tijdens het schieten. Eventueel kun je een statief gebruiken om echt 100% stabiel te staan. 

Tip 6: Meer accessoires

Natuurlijk mogen er op kerstfoto’s ook de nodige accessoires worden getoond. Denk bijvoorbeeld aan foto’s met kerstmutsen op of kerstballen aan de oren om zo maar iets te noemen. Verschillende kerst accessoires zijn meer dan welkom.

Tip 7: Glitters!

Bij kerst horen natuurlijk glitters. Ten eerste is het al een mooie compositie als veel mensen glitters aan hebben op één foto. Daarnaast kun je nog wat glitter toevoegen, door deze weg te laten blazen bijvoorbeeld. Zorg wel dat je de focus houdt op de mensen, anders slaagt de foto niet. 

Tip 8: Het kerstdiner

Kerstfotografie draait niet alleen om het fotograferen van alle mensen en hoe gezellig ze het hebben. Het eten van een kerstdiner mag ook zeker op de foto’s pronken. Zorg dat je daar mooie foto’s van hebt geschoten, zodat die ook in het kerstfotoboek geplakt kunnen worden. 

Tip 9: Details onder de loep

Net zoals foto’s van het kerstdiner, zijn detailfoto’s ook leuk voor een fotoboek. Maak bijvoorbeeld een foto van de kerstboom of een ander leuk versierd hoekje. Ook dat hoort allemaal bij kerst fotografie. Dat zijn immers de plekken in huis die sfeer uitstralen, dus die details groot of klein mogen ook vastgelegd worden.

Tip 10: In de sneeuw

Als we een witte kerst mogen krijgen, dan wil je natuurlijk wat foto’s maken in de sneeuw. Die plaatjes mogen in ieder geval niet missen. Schiet foto’s van de sneeuwballengevechten en het opbouwen van de sneeuwpop. Maar, ook een groepsfoto in de sneeuw is een echte klassieker. Lees hier hoe je de mooiste foto’s maakt in de sneeuw.

Previous ArticleNext Article
Lifestyle ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *